5 порад при боротьбі з лупою. Методи, перевірені часом

0 Comments

У наші дні все більше набирає популярності тренд здорового способу життя. Люди посилено тренуються, стежать за харчуванням і вагою, роблять повний check-up організму щорічно, а ще намагаються правильно доглядати себе. Мені дуже подобається ця тенденція, адже немає кращого почуття, ніж відчувати себе здоровим та повним сил. Але іноді організм хитрує, і може не показувати відразу, що з ним щось не те. Ти начебто почуваєшся добре, нічого не болить, але починаєш помічати деякі незначні проблеми, більше про здоров’я читайте тут mostrda.org.ua.

Так зазвичай відбувається і з лупою. Спочатку вона ніякого дискомфорту не завдає. Так, виглядає волосся неестетично, а багато хто просто не звертає на це увагу. Але лупа – це самостійна хвороба, а симптом. І, найчастіше, одного з найпоширеніших захворювань шкіри – себорейного дерматиту. Але й інші варіанти. Що робити, якщо у вас з’явилася лупа? Даю 5 перевірених порад.

5 порад при боротьбі з лупою. Методи, перевірені часом

Лупа. Звідки береться?

Усі назви хвороб та станів у медицині мають латинське походження. Так, у перекладі лупа або pityriasis – “висівки”. Загалом, наші предки досить логічно підібрали найменування. Біле лущення на шкірі голови може виникнути з однієї з нижчевказаних причин:

Себорейний дерматит

Себорейний дерматит – запальне захворювання шкіри, і вчені досі не можуть розібратися з його походженням. Доведено, що захворювання розвивається на тих ділянках шкіри, де багато сальних залоз: на голові, обличчі (під бровами, вусами, бородою), верхній частині спини та грудей. Лікарі мають припущення, що основною причиною такого дерматиту є підвищена чутливість імунітету до дріжджових грибків виду Malassezia.

Ці мікроорганізми безпечні і живуть на шкірі всіх людей, особливо віддаючи перевагу волосистим ділянкам. Але всі ми різні, і одні спокійно живуть і не знають таких жителів, а ось імунітету інших Malassezia можуть не сподобатися. В цьому випадку організм намагатиметься позбутися грибків і запустити активне лущення. Звідси і з’являється лупа.

5 порад при боротьбі з лупою. Методи, перевірені часом

Підвищена жирність шкіри голови

Malassezia харчуються шкірним жиром. Коли відбувається вироблення у надмірній кількості, тоді він створює дріжджам ідеальні умови для розмноження. Можливо, ваш організм не надто чутливий до цих грибків, але коли їх кількість серйозно збільшується, він починає реагувати лупою.

Підвищена сухість шкіри голови

Організм часто дає нам сигнали. Поява лупи може означати, що шкірі голови не вистачає вологи.

Контактний дерматит

Простою мовою – це алергія на будь-який засіб, який потрапив на шкіру. Це може бути будь-що: новий шампунь, бальзам, фарба для волосся. Зазвичай, при контактному дерматиті лупа приходить не одна: епідерміс може свербіти і навіть боліти.

У мене лупа. Що робити?

Звичайно, не панікувати! І прислухатися до наступних порад.

Дізнатися причину

Почніть саме з цього пункту, щоб довго не шукати способи рятування. Причини виникнення білястого лущення я вже описала вище. Найпростіший спосіб – виключити дратівливі фактори, можливо, саме вони і спровокували появу лупи.

5 порад при боротьбі з лупою. Методи, перевірені часом

Водний баланс

А чи достатньо ви води п’єте? Впевнена, що додаток-трекер нагадує щогодини про необхідність заповнити водний баланс, а ви й надалі це ігноруєте. І дарма!

Зневоднення організму може призвести до сухості шкіри голови, яке може посилити симптоми лупи – свербіж та лущення. У спеку чи мороз, окрім прийому води, не забувайте носити головний убір, щоб не пересушувати шкіру.

Очищення

Шкіра потребує постійного очищення. Тут я маю на увазі скраби, пілінги та інше. Пам’ятаєте почуття, коли після процедури шкіра стає ніжною та оновленою? Люблю! Так ось, правильного очищення потребує і шкіра голови. Скільки стайлінгових засобів накопичується на її поверхні, це жах!

Рятуємо ситуацію разом із скрабом із морською сіллю. Я вам про нього розповідала багато разів, і тут він теж дуже доречний, адже залишки стайлінгу також можуть провокувати появу лупи.

5 порад при боротьбі з лупою. Методи, перевірені часом

Спеціалізований шампунь

Пам’ятаєте цю рекламу з 90-х про чарівні шампуні від лупи? Я думаю, багато хто тоді потрапив на маркетинговий прийом і купив такий засіб, який виявився звичайним сульфатним шампунем. Після цього багато ходило розмов, що немає шампуню від лупи. А ось і ні, скажу вам я, ще як існує!

Я знаю чудовий засіб, який створений спеціально для боротьби з сухою або жирною лупою. До складу шампуню входять ефірні олії лаванди, мирру, шавлії, що мають заспокійливу властивість. Селен дисульфіду має антибактеріальну дію. Після кількох процедур кількість лупи значно зменшується. Його потрібно використовувати курсами, витрата кошти невелика.

Піти до лікаря

Звичайно, якщо всі вищезгадані кроки вам не допомогли, варто звернутися до фахівця та здати відповідні аналізи. Можливо, проблема сидить набагато глибше.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *